Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
/ FM

 

Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σηφουνάκης τόνισε ότι «η όποια απόφαση μετεξέλιξής του θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα καθολικής απόφασης από τη βάση», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν έχει εξουσιοδότηση να αυτοδιαλύσει το ΠΑΣΟΚ» και ότι «η ανασυγκρότηση του δημοκρατικού χώρου μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από ανοιχτό, προγραμματικό διάλογο και όχι με συμφωνίες κορυφής με περιφερόμενους».

Χαρακτήρισε το εγχείρημα της Ελιάς «πείραμα της στιγμής» που εκ του εκλογικού αποτελέσματος δεν πέτυχε και άσκησε κριτική σε στελέχη που «ενώ απεχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ ασκώντας εντονότατη κριτική και δημιούργησαν δικό τους κόμμα, στη συνέχεια επανήλθαν διακηρύττοντας τη συνεργασία τους με την Κοινοβουλευτική Ομάδα», λέγοντας δηκτικά ότι «εραστές της βουλιμίας της εξουσίας δεν μπορεί να είναι τιμητές μιας ιστορικής παράταξης».

Άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι την περίοδο 2004-2009 οδήγησε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε αποφάσεις, όπως αυτή για την πώληση της Ολυμπιακής, που όχι μόνο έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, αλλά κατάντησαν τον άλλοτε εθνικό μας αερομεταφορέα από τον δήθεν «σωτήρα» της ιδιώτη-επενδυτή χωρίς κανένα ιδιόκτητο πτητικό μέσο, χωρίς την τεχνική της βάση, χωρίς τις χρονοθυρίδες, να συγχωνεύεται με τον βασικό της ανταγωνιστή, ώστε να μην οδηγηθεί σε χρεωκοπία, όπως ανέφερε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σημείωσε ακόμη ότι «η Νέα Δημοκρατία ενώ την περίοδο που το ΠΑΟΣΚ μόνο του έδινε τη μάχη για τη σωτηρία της χώρα, ήταν στα πεζοδρόμια μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ στο αντιμνημονιακό μέτωπο….».

Ανέφερε δε ότι το ΠΑΣΟΚ, ενώ ανέλαβε την ευθύνη και το κόστος, κληρονομώντας μια κατεστραμμένη οικονομία της περιόδου 2004-2009, στη συνέχεια βρέθηκε να συγκυβερνά με αυτούς που την κρίσιμη περίοδο βρέθηκαν απέναντι. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για την στάση του Γ. Παπανδρέου προεκλογικά, ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε ότι ήταν «λάθος η επιλογή να παρουσιάσει το βιβλίο της κα Κοππά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, διότι σηματοδότησε κάτι που δεν έπρεπε».

Σε επιμέρους θέματα, ο κ. Σηφουνάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα που εκ νέου έχει ανακύψει με την αποτέφρωση των νεκρών, επισημαίνοντας ότι «είμαστε η μόνη στη χώρα στην Ευρώπη, αν όχι σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο, όπου δεν μπορεί ο καθένας να επιλέξει κατά βούληση την μετά θάνατο μοίρα για το σώμα του» και τόνισε ότι «παρόλο που από το 2006 ψηφίστηκε σχετική διάταξη, παρακωλύεται και δεν εφαρμόζεται εξαιτίας οργανωμένων επιχειρηματικών συμφερόντων». Σημείωσε ότι «η διάταξη που έχει ετοιμάσει ο Καθ. Ν. Αλιβιζάτος επιλύει όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης θα την υιοθετήσει. Με αυτή την αφορμή, ο κ. Σηφουνάκης τόνισε ότι «θα πρέπει να επαναπροσδιορισθούν οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας προς όφελος και των δύο, με την κατάργηση, για παράδειγμα, έστω και σημειολογικά της αναχρονιστικής ορκωμοσίας πίστης που δίνουν οι βουλευτές και η Κυβέρνηση».

Για τον Καλλικράτη, ο κ. Σηφουνάκης είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη από την ψήφισή του το 2010 δεσμευθεί ότι θα άρει αδικίες και στρεβλώσεις» και τόνισε ότι «στα μεγάλα νησιά θα πρέπει να δημιουργηθούν πέραν του ενός δήμοι – 2 ή 3- με απόφαση των τοπικών κοινωνιών». Ανέφερε μάλιστα ότι η υποεπιτροπή που έχει συσταθεί στη Βουλή για το ζήτημα – μέλος της οποίας είναι πλέον και ο ίδιος - θα πρέπει μέχρι τον Νοέμβριο να προτείνει τις αλλαγές και εκτίμησε ότι «οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν πριν το τέλος της νέας πενταετούς αυτοδιοικητικής περιόδου, με τη διενέργεια τοπικών εκλογών, όπου χρειασθεί».

Τέλος, ο κ. Σηφουνάκης αναφέρθηκε στο πολύ σπουδαίο έργο πολιτισμού που γίνεται στην Περιφέρεια, αναφέροντας ως παράδειγμα τα θεματικά μουσεία, όπως το Ελαιοτριβεία-Μουσείο ‘Βρανά’ στον Παπάδο της Λέσβου, που όμως για να μπορέσουν να είναι βιώσιμα και να ανταποκριθούν στα πολύ υψηλά κόστη συντήρησης και λειτουργίας τους, θα πρέπει να στηριχθούν πρωτίστως από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και από την αυτοδικοίκηση όσο και από ιδιωτικούς φορείς.